Dacă iniţial municipalitatea lua în calcul varianta restructurării reţelei de şcolarizare din Zalău, astfel încât să nu se mai ajungă în situaţia ca unităţile de învăţământ să rămână fără bani de salarii pe final de an, în cele din urmă decizia luată a fost de menţinere a actualei reţele, lăsându-i pe directori să găsească soluţii pentru reducerea cheltuielilor.
Proiectul privind reţeaua de şcolarizare a fost aprobat joi de consilierii locali, forma aprobată fiind aceeaşi ca şi în actualul an şcolar. Potrivit proiectului, municipalitatea şi comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Local au analizat trei variante de restructurare a reţelei. Prima viza reducerea de la 10 la patru a grădiniţelor cu personalitate juridică, măsură ce ar fi dus la desfiinţarea a 12 posturi şi tăierea a şase indemnizaţii de conducere, dar şi la comasarea şcolilor „Porolissum”şi „Iuliu Maniu”. În această variantă, economia realizată ar fi însumat 724.000 de lei, adică 2,6 la sută din totalul cheltuielilor cu învăţământul de la nivel de municipiu. A doua variantă viza reducerea la cinci grădiniţe cu personalitate juridică şi comasarea şcolilor de la varianta unu, realizându-se astfel o economie de 647.900 de lei, iar a treia – reducerea la opt grădiniţe şi aceeaşi comasare, cu o economie de 421.480 de lei.
Pentru că s-a considerat că economia realizată în oricare dintre variante ar fi prea mică şi pentru a evita disponibilizările (minimum şapte), Primăria a propus ca reţeaua să rămână aşa cum este acum, cu precizarea ca „directorii de unităţi de învăţământ să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor”. Proiectul a fost trimis spre avizare, vineri, Inspectoratului Şcolar.
Bani mai mulţi pentru şcoli
O speranţă pentru şcoli, din perspectiva finanţării, vine dinspre Guvern, care vrea să modifice, printr-un proiect de hotărâre, costurile standard per ele