Gorjenii care au nu au mers la ţară să taie porcul au dat năvală în magazinele alimentare. Hala de carne din Piaţa Centrală este arhiplină în această perioadă, iar comercianţii îşi freacă palmele de bucurie. Nu pentru că ar face venituri extraordinare, ci pentru că, spun ei, aşa mai salvează un pic vânzările slabe de peste an. Masa de Crăciun îi va costa pe orăşeni câteva sute de lei.
Kilogramul de cârnaţi gata făcuţi şi de caltaboşi este de aproximativ 20 de lei, cel de ceafă de porc tot cam atât, pulpa de porc este şi ea în jur de 19 lei pe kilogram, costiţa 18 lei, antricotul 17 lei, iar lista produselor din carne de porc poate continua. Acestea sunt preţurile practicate de comercianţii din hala de carne amenajată în Piaţa Centrală din Târgu-Jiu. Zona a devenit un adevărat furnicar în această perioadă pentru că numărul celor care cresc şi sacrifică porcul în gospodărie scade de la an la an. Ca de obicei, oamenii se plâng că nu stau prea bine cu banii, dar cumpără cât să îşi petreacă sărbătorile aşa cum cere tradiţia, adică cu o friptură de porc pe masă.
Cumpărături în funcţie de buget
Gorjenii spun că şi în acest an portofelul a dictat volumul cumpărăturilor. Cei mai strânşi la pungă au luat doar cât să pună ceva tradiţional pe masa de Crăciun, în timp ce avuţii abia au cărat sacoşele. „Am cumpărat de sarmale, de piftii, de ce ne trebuie de Sărbători. Nu am avut porc anul ăsta. Au fost probleme de toate felurile, şi cu sănătatea. Mâncăm mai regim, aşa. E cam scump oricum. Păi, am dat pe plăsuţa asta de carne cam 70 de lei. Am cumpărat şi noi aşa, câte puţin din fiecare”, a spus un târgujian. „Am cumpărat nişte carne. Nu am avut porc anul ăsta. M-a costat vreo 150 de lei. Ştiţi cum e, în funcţie de buget. Cumpără fiecare cât îşi permite”, a spus o pensionară.
„Nu are rost să creşti porc”
Mulţi gorjeni, chiar trecuţi de prima tinereţe s