Ministerul Sănătăţii a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă fulger că pachetul de servicii de bază, pachetul minimal de servicii medicale pentru neasiguraţi, pachetul de programe naţionale şi noua listă de medicamente compensate sunt finalizate şi vor fi trimise guvernului sper aprobare.
Ministerul estimează că pachetele de servicii vor intra în vigoare în martie, concomitent cu noua listă de compensate. Acestea reprezintă o schimbare majoră pentru sistemul de sănătate şi sunt aşteptate de 10 ani. Prin aceste pachete statul vrea să stabilească ce decontează din fondurile publice.
„În ceea ce priveşte pachetul de bază, nu este vorba de servicii pe număr de consultaţii şi pacienţi, ci pe episoade de îngrijire, adică de câte ori un pacient are o problemă nouă de sănătate”, a spus ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu.
Concret, statul va deconta o problemă de sănătate până când aceasta este rezolvată şi nu un anumit număr de consultaţii. Spre exemplu, dacă în tratamentul unei boli este nevoie de 5 consultaţii, statul le va deconta integral.
Întrebat ce servicii nu sunt incluse în aceste pachete, ministrul a răspuns: „Nimic la cerere nu este inclus. Cezariana la cerere nu este inclusă. Ar trebui pe viitor inclusă într-un alt pachet”.
Totodată, ministrul a mai spus că prin aceste pachete intenţionează să mute din spital o parte din serviciile care se pot realiza şi în ambulatoriu. Estimările instituţiei arată că 30-40% din serviciile spitaliceşti pot fi rezolvate şi în ambulatoriu.
Niculăescu a mai anunţat şi că vor fi produse şi consultaţiile multidisciplinare în ambulatoriu, ceea ce înseamnă că în cazul unei persoane care suferă de diabet, spre exemplu, şi care dezvoltă complicaţii, o comisie formată din diabetolog, cardiolog, oftalmolog şi alţii se va întâlni o dată pe an pentru a discuta despre starea pacientului.
Tot