Medicul de familie Filip Panait, din Bîra, a reuşit să câştige în instanţă asistenţa medicală a copiilor de la şcolile din comună.
Medicul de familie Filip Panait, din comuna Bîra, a câştigat în instanţă asistenţa medicală şcolară pentru elevii din comună. Medicul a câştigat un proces împotriva Primăriei Bîra, care îl dăduse în judecată pentru restituirea sumei de 2.000 de lei – pe care i-o acordase prin contract pentru asistenţa medicală pentru elevii din comună -, după ce un control al Curţii de Conturi a decis că respectivul contract nu ar avea bază legală.
Medicul de familie Filip Panait a avut un contract încheiat cu Primăria comunei Bîra, prin care furniza, contracost, servicii de medicină şcolar, la unităţile de învăţământ din localităţile Rediu I, Rediu II şi Bâra. La un control efectuat în 2012, Curtea de Conturi a decis că acel contract nu are bază legală şi l-a anulat, astfel că medicul trebuia să restituie sumele primite de la primărie, în total 2.000 lei. Pentru aceşti bani, Primăria Bîra l-a dat în judecată pe medicul Panait. “Sumele sînt infime, dar nu asta e important. Curtea de Conturi a acţionat abuziv şi i-a lăsat fără asistenţă medicală pe elevii din comună. Este genocid ceea ce face Curtea de Conturi, pentru că avem infecţii respiratorii, focare de rujeolă sau alte boli contagiose. Cine răspunde dacă moare un copil? Motivaţia care a stat la baza anulării contractului este că Primăria Bîra nu avea contract încheiat cu Direcţia de Sănătate Publică Neamţ”, a declarat medicul Filip Panait.
Potrivit Ordonanţei nr. 162/12.11.2008, acolo unde nu există medic şcolar, asistenţa medicală desfăşurată în unităţile de învăţământ este transferată de Ministerul Sănătăţii către autorităţile publice locale şi se asigură transferuri de la bugetul de stat pentru aceste servicii. Repartizarea banilor în teritoriu, către consiliile locale, se face