În opinia lui Vlad Drăgulescu, preşedintele Asociaţiei „Craiova, capitală culturală europeană 2021“, cetăţenii Băniei reprezintă principalul aliat al instituţiilor şi autorităţilor angrenate, iar proiectele, pe care asociaţia le va dezvolta împreună cu cetăţenii, vor redescoperi zona Băniei, Olteniei în susţinerea demersului de desemnare a Craiovei capitală culturală europeană în 2021.
Ion Jianu: Asociaţia pe care o coordonaţi a definitivat conceptul proiectului cu care oraşul Craiova va candida la titlul de capitală culturală europeană în 2021, adică s-au clarificat strategiile Băniei pentru competiţia internă?
Vlad Drăgulescu: Proiectul nu este încă definitivat. În acest moment lucrăm la studiul de fezabilitate ce va conduce apoi la construcţia dosarului cu care ne vom depune candidatura. Strategiile merg pe trei direcţii: dezvoltare locală, dezvoltare regională şi relaţionare europeană.
Festival de teatru comunitar în martie 2014
I.J.: Care sunt paşii ce urmează să fie făcuţi în anii 2014-2015 pentru ca în 2016 Craiova să obţină, la evaluarea finală, titlul de capitală culturală europeană 2021?
V.D.: Cercetare. Informare. Implicare. Corelarea tuturor instituţiilor de cultură şi a proiectelor acestora la standarde europene. Faptul că autorităţile locale sunt mai aproape, ca niciodată, de instituţiile de cultură este o garanţie a reuşitei viitoare în acest sens. De asemenea, prin înfiinţarea a unsprezece microcentre culturale la nivel de oraş vom asigura o comunicare în timp real, rolul acestora fiind acela de a cunoaşte, într-adevăr, craiovenii şi de a-i ajuta pe aceştia să primească mai uşor mesajul cultural craiovean. De asemenea, de aici se vor naşte resursele pentru sustenabilitatea primului mall cultural din România. Prima acţiune din aceste microcentre se va concretiza undeva în luna martie sub forma unui festiv