Adesea nediagnosticată, depresia ne “loveşte” în special de Sărbători, când putem fi tentaţi să umplem golul din suflet cu mâncare. Specialiştii ne învaţă ce trebuie să facem şi ce trebuie să mâncăm pentru a ieşi din această stare.
Dacă, de Sărbători, simţi că te adânceşti într-o melancolie adâncă, optimismul te-a părăsit şi te copleşesc gândurile negre, nu dispera. Există alimente care îţi pot reda buna dispoziţie. “De pe masă nu trebuie să vă lipsească alunele, migdalele sau seminţele de floarea-soarelui pentru că sunt bogate în grăsimi bune şi vă ajută să scăpaţi de stările depresive”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Meniu cu peşte şi curcan
Pe masa festivă trebuie să fie, obligatoriu, şi peşte, în special macrou şi somon, dar şi carne de curcan şi brânză. “Aceste alimente sunt bogate în triptofan, o substanţă ce stimulează producţia serotoninei – hormonul fericirii – ce va înlătura rapid starea depresivă.
Şapte căi pentru a deveni optimist
1. Conştientizează motivul supărării tale. Dacă nu este unul real, ci doar un moft sau o dorinţă care nu este vitală, atunci nu prea ai de ce să nu zâmbeşti.
2. Fă un gest frumos pentru cineva, ajută o persoană aflată în impas. În acest fel, starea ta psihică se va îmbunătăţi considerabil. Caută un centru de plasament, un cămin de bătrâni sau o familie nevoiaşă şi dăruieşte celor mai puţin norocoşi ca tine.
3. Nu te izola. Ieşi cu prietenii. Socializează şi starea ta se va îmbunătăţi. Dacă nu ai familie sau un partener, vizitează-ţi cunoştinţele şi amicii, iar depresia va dispărea.
4. Învaţă să spui “mulţumesc”. Este un cuvânt simplu, dar care îţi poate induce o stare de bine. Nu lăsa nerăsplătite gesturile frumoase ale celor din jur şi manifestă-ţi recunoştinţa pentru orice dar primit sau orice vorbă bună