Reputatul specialist în bucătărie românească Marius Cristian, cunoscut sub "numele de scenă" Costăchel, recomandă cititorilor adevarul.ro trei reţete cu iz moldovenesc ale unor mâncăruri specifice mesei de Crăciun.
Ieşeanul Marius Cristian, bucătar, cronicar gastronomic şi culegător de reţete culinare, a ales pentru cititorii adevarul.ro trei reţete ale unor mâncăruri clasice pentru masa de Crăciun.
Vă prezentăm mai jos descrierile făcute de Costăchel, "condimentate" şi cu puţin istoric al mâncărurilor:
"La prima vedere (poate şi la a doua), salata Boeuf miroase a improvizaţie. Ai zice ca i-a rămas bucătarului ceva carne dintr-o supă, başca legumele aferente, a mărunţit totul, a adăugat ceva acru (castraveciorii!), a dres cu maioneză şi gata treaba. O fi sau nu aşa, cert este că în zilele noastre salata asta a ajuns, cel puţin pe meleagurile noastre, să fie un aperitiv destul de complicat, care cere oleacă de muncă, drept pentru care poposeşte pe masă mai degrabă în zilele de sărbătoare. Şi, cum de bună e excelentă, pentru multă lume e chiar punct obligatoriu pe lista unui meniu festiv.
Cât priveşte originea, e clar că nu vine din Franţa (indiferent de ceea ce cred mulţi cetăţeni despre chestia asta). Actul de proprietate, spunea regretatul Radu Anton Roman, se plimbă nesigur între Balcani şi măicuţa Rusie. În Cooking the Russian Way, Gregory şi Rita Plotkin ne spun ca russian salad a fost inventată într-un restaurant moscovit de un chef francez, pe la 1860 (şi că a devenit, şi la ei, un fel de mâncare obligatoriu la petreceri), însă reţeta e destul de departe de a noastră, adică piept de pui, cartofi, mazăre, oua fierte tari, castraveciori muraţi, verdeaţă (pătrunjel, mărar, ceapă verde), plus că maioneza e cu ulei de măsline şi smântână.
Wikipedia, la rândul său, vine cu noi dezvăluiri, precizând că restaurantul era Hermitage, iar pe c