Banca centrală a Cehiei nu recomandă adoptarea euro, pas la care s-a angajat ţara odată cu aderarea în UE, iar motivele sunt întemeiate. Din noiembrie, Cehia foloseşte deprecierea monedei naţionale ca armă împotriva scăderii preţurilor şi a recesiunii, o armă pe care nu ar avea-o dacă ar deveni membru al uniunii monetare, scrie publicaţia franceză La Tribune.
Ca şi zona euro, Cehia a ieşit din recesiune în trimestrul al doilea. În cel mai recent raport anual, banca centrală şi ministerul finanţelor au recomandat să nu fie stabilită o dată pentru introducerea euro, iar acest fapt nu este o surpriză. Praga îndeplineşte multe dintre criteriile de convergenţă stabilite prin Tratatul de la Maastricht, care i-ar permite să se alăture statelor din zona euro. Deficitul bugetar al ţării depăşeşte 3% din PIB, dar măsurile de austeritate aplicate de guvernul anterior şi care vor fi continuate de succesori îi vor permite să se redreseze.
De ce nu euro?
Teoretic, tratatele europene ar permite Cehiei să adopte euro în 2015, dar ţara are motive întemeiate să nu se alăture uniunii monetare. Un prim motiv ar fi acela că majoritatea cehilor refuză adoptarea euro. Însă, odată ce s-a alăturat Uniunii Europene, Cehia s-a angajat că va adopta moneda unică. Spre exemplu, Letonia se va alătura zonei euro pe 1 ianuarie, dar va face acest pas fără acordul cetăţenilor, care se opun în număr covârşitor. Motivul hotărâtor pentru care Cehia nu ar trebui să adopte euro este decizia autorităţilor de la Praga din noiembrie de a folosi arma monetară pentru a lupta împotriva recesiunii şi a deflaţiei.
27 coroane pentru un euro
Pe 7 noiembrie, banca central a Cehiei a avertizat că va interveni pentru a aduce rata de schimb la 27 coroane pentru un euro. Cu o zi înainte de intervenţie, coroana se tranzacţiona la 25,8 unităţi pentru un euro. Pe 8 octombrie, moneda cehă