Un studiu stiintific publicat in revista Molecular Psychiatry identifica noi gene implicate in autism, o tulburare poligenica, al carei diagnostic e dificil. Tulburarile din spectrul autismului ( TSA) reprezinta un grup de tulburari neuropsihice care afecteaza, pe plan mondial, aproximativ 1 la 80 de copii. Etiologia autismului ramane in principal necunoscuta, dar exista dovezi puternice ca factorii genetici joaca un rol major. O cercetare internationala activa a fost realizat de mai multi ani, in scopul de a identifica gene candidate care explica originea si dezvoltarea bolii .
Cautarea de noi gene „vinovate”
Cercetatorii care au participat la cercetare sunt: Bru Cormand Claudio Toma, Barbara Torrico si Alba Tristán, de la Departamentul de Genetica si Institutul de Biomedicina de la Universitatea din Barcelona (IBUB), centre afiliate la campusul de excelenta internationale BKC; Concepció Arenas (Departamentul de Statistica al Universitatii din Barcelona) si Monica Bayes, cercetator la Centrul National pentru Analiza genomului (CNAG) , situat in Barcelona Science Park (PCB - UB), precum si grupurile conduse de Amaia Hervás, coordonator al Centrului de Sanatate Mintala a Copilului si Adolescentului, de la Spitalul Universitar de Terrassa Mutua, si Marta Maristany, de la Spitalul Universitar Sant Joan de Deu.
Bru Cormand, seful Grupului de Cercetare de la Neurogenetics la Departamentul de Genetica de Universitatea din Barcelona, afirma ca „studiile realizate cu gemeni monozigoti (identici genetic) si dizigoti arata ca factorii genetici joaca un rol important in etiologia bolii”. Prin urmare , „in cazul in care un geaman monozigot are autism, probabilitatea ca celalalt geaman sa aiba, de asemenea, boala este de 60-90% , iar in cazul in care sunt gemeni dizigoti, probabilitatea este redusa cu pana la 20%”, afirma expertul. Acest lucru