În Cluj-Napoca sunt construite peste 30 de cladiri de birouri însumând o suprafaţa totală de aproximativ 100.000 mp. iar numarul lor este în continuă creştere, având în vedere dezvoltarea economică a regiunii Clujului şi creşterea interesului investitorilor pentru această regiune.
În perioada 2014-2015 vor fi finalizate alte trei proiecte, care vor genera alţi circa 50.000 mp de spaţii noi, care sa acopere o parte din cererea existentă deja în piaţă.
În acest context, atragerea de noi chiriaşi şi menţinerea satisfacţiei acestora la un nivel ridicat, printr-o administrare eficientă şi optimizarea costurilor de exploatare a devenit un subiect de interes pentru majoritatea proprietarilor şi administratorilor de clădiri din Cluj. Astfel, începe să crească şi interesul pentru externalizarea serviciilor profesionale de administrare a clădirilor (sau de facility management) care poate sa aducă valoare adăugată atât pentru proprietari cât şi pentru chiriaşi.
Facility Management se referă la operarea şi întreţinerea echipamentelor de infrastructura a unei cladiri, sila evidenţa contractelor cu furnizorii de servicii precum paza, curăţenie, recepţie, arhivare, catering, salubrizare, peisagistică, curierat etc. Serviciile de facility management interne sau externalizate au scopul de a menţine la parametri optimi toate procesele necesare funcţionării unei clădiri şi să urmărească în acelaşi timp optimizarea costurilor, mărirea ciclului de viaţă şi eficientizarea consumurilor de energie.
În România, aceasta piaţă este în dezvoltare, ajungând la o valoare de aproximativ 260 de milioane de euro în 2012. Cerinţa pentru aceste servicii are cea mai mare pondere în Bucureşti, care deţine un loc fruntaş la numarul de spaţii de birouri la nivel naţional.
În zona Clujului proprietarii de clădiri sunt interesaţi cu precădere de serviciile de pază şi de protec