Excesele alimentare din perioada sărbătorilor de iarnă îi fac pe mulţi vrânceni să ajungă în camerele de gardă ale spitalelor. După o perioadă îndelungată în care au ținut post, revenirea la mâncarea bogată în grăsimi poate avea efecte nefaste asupra stării de sănătate.
Pentru a preveni indigestiile cauzate de alimentele grase, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea au o serie de recomandări. „Dacă nu vrem să ne punem în pericol sănătatea, trebuie să respectăm câteva reguli de dietă chiar şi în perioada Sărbătorilor, când tentaţiile culinare sunt mult mai mari decât de obicei. În special după o perioadă de post, carnea de porc, maioneza, dulciurile sau alcoolul pot cauza serioase probleme de sănătate. Cu toate că e greu, la masa de Crăciun trebuie evitate cărnurile cu multă grăsime, mai ales cea de porc, și de preferat cea de pui și pește. Cei care țin neapărat să mânance carne de porc, aceasta trebuie preparată pe grătar și consumată în cantități mici. Un pahar de vin sau de şampanie sunt aproape obligatorii la mesele de Crăciun şi Revelion, dar e important să nu întreci măsura. Friptura trebuie asezonată cu salate. De asemenea, consumul de legume şi fructe în această perioadă este foarte important, cât şi efortul fizic. Este recomandat să aveţi ceaiuri din plante medicinale, cum ar fi sunătoarea, gălbenelele, anghinarea, dar şi medicamente ca Omeprazol, Bilichol, Creon şi No-Spa”, spun specialiștii.
Mesele îmbelșugate pot agrava anumite afecțiuni
O atenție deosebită trebuie să o acorde alimentaţiei bolnavii cronici, deoarece mesele bogate în grăsimi, alcool și dulciuri pot agrava anumite afecțiuni. „Reluarea unei alimentaţii bogate în grăsimi, produse din carne tocată sau prăjeli, poate cauza de cele mai multe ori probleme digestive. Această alimentaţie trebuie evitată, pe cât posibil, şi de pe