Votarea lui Stelian Tănase drept şef interimar la TVR pare să fi adus liniştea în USL. Doar temporar, însă. După Sărbători, războiul va continua şi mai în forţă, pentru că Uniunea a devenit, după cum spune chiar liderul PNL, Crin Antonescu, „un eşec anunţat“.
Modificările aduse Codului Penal, Legea amnistiei (amânată pentru începutul lui februarie) sau „marea descentralizare“ (care se va întoarce în Parlament, fie că judecătorii CCR găsesc aspecte neconstituţionale, fie că o retrimite la reexaminare preşedintele Traian Băsescu, după cum a anunţat deja) reprezintă doar câteva din subiectele sensibile pe care liderii PSD şi PNL se vor contra la începutul lui 2014.
O nouă lege a minelor, după ce a „picat“ la vot cea convenită în USL, proiectul Roşia Montană, dar şi altele pot reaprinde oricând războiul în USL.
De fapt, orice subiect poate deveni scânteie în condiţiile în care liberalii ar pleca de la guvernare, dar nu vor să aibă iniţiativa, iar social-democraţii dau tot mai multe semne de nervozitate şi ameninţă că pun la lucru noua majoritate pe care şi-au construit-o cu ajutorul PC, al dezertorilor din PP-DD şi al minorităţilor.
Ultimatum pentru liberali
Liberalii să înţeleagă că este „ultimul tren“ ca USL să funcţioneze, altfel social-democraţii vor apela iar la formula practicată între 2001-2004. Adică, guvern minoritar PSD+PC, sprijinit în Parlament de UDMR. Ultimatumul a fost formulat de senatorul PSD Mircea Geoană, devenit în ultimele luni portavocea PSD şi principalul „atacant“ în relaţia cu liberalii.
„Cred că acest proiect (USL – n.r.) are în continuare o şansă de supravieţuire, dar este ultimul tren. Dacă acest ultim tren nu va fi folosit de către colegii noştri liberali şi nu vor înţelege că împreună suntem mai puternici, va trebui să găsim alte soluţii şi, întotdeuna, într-un Parlament atât de fluid ca cel pe care îl avem