Utilizarea imunoterapiei pentru a combate cancerul a fost cel mai semnificativ progres științific în 2013, potrivit palmaresului anual al celor mai importante 10 descoperiri ale anului stabilit de prestigioasa revistă americană Science.
Cercetarea privind cancerul a cunoscut o schimbare în acest an în momentul în care recurgerea la imunoterapie în lupta împotriva acestei boli, în dezvoltare de câteva decenii, și-a dovedit potențialul terapeutic, explică autorii articolului apărut în ultima ediție săptămânală a revistei din acest an, datată 20 decembrie.
Mai multe teste clinice de imunoterapie — un tratament care acționează asupra sistemului imunitar, în special limfocitele T care atacă tumorile — s-au dovedit foarte promițătoare mai ales împotriva formelor agresive de cancer ca melanomul, în timp ce alte terapii au eșuat.
„În acest an, imensa promisiune pe care o reprezintă imunoterapia în cancer prezintă puține îndoieli’ chiar dacă trebuie manifestată prudență în ceea ce privește numărul redus de pacienți tratați”, a scris Tim Appenzeller, redactor-șef la Science. El a subliniat de asemenea faptul că ‘un mare număr de cancerologi sunt de acum convinși că asistă la un moment de cotitură în ceea ce privește tratarea cancerului.
Numeroase progrese în imunoterapia cancerului provin din descoperirea la sfârșitul anilor ’80 de către cercetători francezi a unui receptor pe celulele T care le împiedică pe acestea să atace tumorile canceroase. Experimentele efectuate atunci pe șoareci au arătat faptul că neutralizând receptorul, celulele T, care au un rol cheie în sistemul imunitar, au redus considerabil tumorile canceroase la aceste animale.
Mai recent, în 2006, cercetătorii japonezi au identificat un nou receptor ce frânează acțiunea anti-cancer a celulelor imunitare și primele teste clinice efectuate pe pacienți sunt promițătoare, menționează