Undeva, la marginea Bucurestiului, in cartierul Giulesti-Sarbi, se naste Muzeul Culturii Rromilor, prima incercare de acest fel din Romania. Cu spatii dedicate istoriei, personalitatilor si mestesugarilor rromi.
"Avem si o Camera a Fricilor, de exemplu. Frica de inmultirea tiganilor, frica de numele tigan, de numele rrom, ca aduce cu numele roman, frica de tigan in general. E adevarat ca in 50 de ani vor fi mai multi tigani decat romani in Romania? E o intrebare sincera din Camera Fricilor", spune antropologul Ciprian Necula, initiatorul acestui proiect, pentru Ziare.com.
Cum a aparut ideea acestui muzeu?
Noi am facut un proiect cu mestesugarii rromi, un proiect pe trei ani, finantat de Comisia Europeana si am achizitionat acesta cladire, care e un fel de mare lego, din bucati de metal. O cladire mobila, de 2.000 de metri patrati, pe care am mutat-o din Iasi, Cluj, Constanta, Bucuresti, iar in Bucuresti am legat-o definitiv, in sensul ca am turnat-o in betoane.
Spatiul expozitional e relativ mic pentru un muzeu, dar avand in vedere ca in Romania nu exista niciun fel de muzeu, este un inceput decent. In principiu, dupa ce termini un proiect din asta, cu bunurile proiectului, cu patrimoniul fundatiei, asociatiei, firmei, ramai, cu conditia sa il folosesti in scopul in care a fost proiectat.
Scopul a fost interactiunea intre populatia majoritara si mestesugarii rromi. Acum, puteai sa faci multe. Puteai sa faci un restaurant cu mestesugari si sa faci si un ban cinstit. Eu m-am uitat in istorie, mi-am zis ca e necesar un muzeu. Am stat de vorba cu scriitorul Adrian Schiop si cu profesorul Vintila Mihailescu si el a zis sa facem un Muzeu al Culturii Rrome. Sa ne imaginam unul.
Unde este Muzeul Culturii Romilor?
Ca sa pui cladirea asta in Bucuresti, a fost o chestie al dracului de grea. Am inc