Cele mai multe medicamente incluse pe noua lista de compensate, care ar putea intra in vigoare odata cu pachetul serviciilor de baza – probabil de la 1 martie, potrivit lui Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii – acestea fiind destinate pentru cancer, diabet, boli reumatice, prevenirea accidentelor vasculare si hepatite virale, informeaza Mediafax.
Noua lista, data publicitatii duminica de Ministerul Sanatatii (MS), a fost elaborata de 16 comisii cu peste 120 medici, profesori si academicieni, a precizat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Specialistii din comisii propun ca dintre cele 130 de molecule admise pe noua lista, 120 sa fie prescrise utilizandu-se protocoale specifice, care vor fi obligatorii.
Propunerea este facuta dupa analizarea a 167 de dosare depuse la MS, din care 130 au fost admise, 36, respinse, iar un dosar nu a fost evaluat, fiind incomplet.
Impactul bugetar al introducerii noii liste este estimat, pentru 2014, la o suma intre 500 si 700 de milioane de lei, care va fi acoperita integral din taxa clawback, a precizat Nicolaescu.
“Daca guvernele 2009-2012 ar fi actualizat lista macar in fiecare an, atunci impactul bugetar ar fi fost de numai 10%, o singura data, ceea ce ar fi insemnat ca nu s-ar fi ajuns la cazuri in care pacientii sa moara pentru ca nu sunt molecule”, a adaugat ministrul Sanatatii.
Eugen Nicolaescu a mai spus, pe de alta parte, ca luni va fi postat pe site-ul ministerului, la sectiunea transparenta decizionala, proiectul de hotarare de guvern privind actualizarea listei medicamentelor compensate, dupa care procedura legata de aceasta va continua.
Potrivit MS, cele mai multe molecule si indicatii terapeutice de pe noua lista sunt pentru cancer (inclusiv leucemii), diabet, boli reumatice, prevenirea accidentelor vasculare (anticoagulante) si hepatite virale.
De asemenea, lista contine,