Peste 35% dintre romanii din mediul urban vor sa se mute definitiv in alta tara, in viitorul apropiat, dorinta manifestata in mare masura de barbati, persoane cu nivel de educatie scazut si cu venit mic, primele trei optiuni fiind Germania, Marea Britanie si SUA, potrivit unui studiu Daedalus.
Romanii ocupa locul al doilea intr-un clasament alcatuit din 7 tari din regiune, in ceea ce priveste dorinta de a se muta intr-o alta tara in viitorul apropiat, dupa sarbi, la acelasi nivel cu bulgarii, dar inaintea croatilor, turcilor, slovacilor si cehilor. Intentia de emigrare medie in regiune este de 29,9%.
Studiul a identificat inclinatii diferite catre emigrare, in functie de profilul respondentilor. Astfel, dorinta de a se stabili intr-o alta tara este semnificativ mai frecventa in randul barbatiilor (40,9%) decat al femeilor (30,6%), in timp ce persoanele cu varsta intre 25 si 34 de ani manifesta aceasta intentie in cea mai mare masura (47,9% fata de 35,6% cat este media).
De asemenea, in randul persoanelor care locuiesc in zona Moldovei, a celor cu un nivel de educatie scazut (cel mult 10 clase), a celor cu un venit personal mai mic (pana in 1.000 lei) sau a muncitorilor, intentia de emigrare are o pondere mai mare decat media romanilor intervievati.
"Saracia este de departe cel mai important factor care genereaza intentia de emigrare. Barbatii sunt mai orientati in mod fiziologic catre risc si aventura, asadar mai calificati sa faca primul pas intr-un astfel de demers. Pe de alta parte, suntem tributari unei societati de tip traditional in care barbatul este cel care trebuie sa aduca painea in casa", a declarat Daniel Enescu, managing partner Daedalus Millward Brown.
Germania este tara in care si-ar dori sa traiasca cei mai multi romani care au intentia sa emigreze (40,4%), urmata de Marea Britanie (37,1%), SUA (28,7%), Italia (19,7