Muzeul Satului din Baia Mare a fost gazda celei de a cincea ediţie a festivalului „Crăciun în Maramureş“. Cu bucate tradiţionale, colinde şi multă voie bună gazdele şi-au întâmpinat cu drag oaspeţii şi au petrecut împreună până spre seară Crăciunul în spirit tradiţional.
Sute de curioşi s-au adunat astăzi la Muzeul Satului din Baia Mare pentru cea de-a cincea ediţie a festivalului Crăciun în Maramureş. Acţiune menită să promoveze tradiţiile din fiecare zonă a judeţului, evenimentul a fost un real succes, participanţii şi gazdele reuşind să creeze o adevărată atmosferă de sărbătoare.
Pentru maramureşeni sărbătoarea Naşterii lui Iisus este cea mai frumoasă din an. Fiecare gospodărie se pregăteşte începând încă din perioada postului. În săptămâna Crăciunului, femeile îmbracă odăile cu cele mai frumoase ţesături lucrate de mâna lor, iar apoi cu două zile înainte de marea sărbătoare, începe pregătirea mâncărurilor: Coptăturile, pâinea, colacii, cocuţii, ciorbele, cârnaţii, friptura de porc şi mai ales, sarmalele nu au cum să lipsească de pe masa maramureşenilor. „Fiecare reţetă o respectăm ca la carte. Am învăţat-o de la bunicii şi părinţii noştri şi aşa le facem şi noi. Nu e Crăciun fără cârnaţi, caltaboş, sângerete sau tobă. Bucatele trebuie să fie bine făcute pentru musafirii care urmează să ne calce pragul. Ăsta este un Crăciun perfect, cu colinde, musafiri, alături de familie“, a spus Dan Iorca, bucătar.
În Ajun de Crăciun, pomul este gătat iar mesele încărcate. Sub faţa de masă, într-un colţ, se pun două coji de pâine, tărâţe, boabe de grâu şi porumb, peste care se aşterne un braţ de fân. Faţa de masă se va aşeza la loc, iar deasupra acestora va sta “stolnicul”, o pâine mare, de forma rotundă, care "se împistreste", adică se împodobeste cu semne făcute din aluat. Stolnicul (numit şi “pâinea anului”) va rămâne acolo nemişcat p