Piata bancara din Romania a trecut in acest an printr-un amplu proces de restructurare, prin care unele banci sunt vandute partial sau integral. De asemenea, bancile si-au regandit structura teritoariala, au continuat sa inchida o parte sucursale si au concediat mii de angajati. Vezi cum s-a schimbat piata bancara in 2013.
Criza si scaderea interesului fata de credite, a facut ca bancile sa fie mai atente si la reducerea costurilor. Unele au ales chiar sa-si vanda segmentul de business de retail si sa se axeze mai mult pe corporate.
Directorul general al Bancii Comerciale Carpatica (BCC), Johan Gabriels, a declarat anterior ca piata bancara din Romania se va restructura si in urmatorii doi sau trei ani vor ramane doar 15 banci, din care 5 - 6 universale, plus o alta categorie de banci mai mici, dar specializate pe anumite nise.
„Sistemul bancar romanesc este intr-un proces de restructurare care va continua si in anii urmatori. Dintre cele peste 40 de banci prezente pe piata romaneasca, la finele acestui proces probabil ca vom regasi doar 15 banci, 5 - 6 banci mari, universale, si o categorie de banci mai mici, specializate", a spus Johan Gabriels.
In acelasi timp, presedintele ING Bank, Misu Negritoiu, spune ca sistemul bancar s-ar putea imbogati cu "o banca romaneasca” sau chiar "o banca de dezvoltare".
"Am auzit voci ca «hai sa facem o banca romaneasca» si vad ca se cloceste ceva sau «sa facem chiar o banca de dezvoltare». Nu cred ca este o situatie mai neinspirata de a irosi resursepentru o institutie care, ma rog, sa ne uitam la cateva banci romanesti care au aparut prin anii 90 si acum probabil sunt tot pe acolo, deci este absolut inutil", a afirmat Negritoiu.
Vezi mai jos ce tranzactii au avut loc in acest an in piata.
ATE Bank - Umbrarescu
Grupul elen Piraeus Bank a