Acceleratorul de particule de la Geneva, “particula lui Dumnezeu” sau găurile din univers formează, pentru mulți, miturile moderne, pline de fascinație, poate și pentru că pun problema Creației în calculator și o studiază cu seriozitatea unor savanți, mai degrabă decât cu fanatismul unor pasionați. Românul Adrian Buzatu, fizician ce participă la cel mai mare proiect al omenirii, la CERN, s-a aflat la Timișoara și a dezvăluit, printre altele, că “particula lui Dumnezeu” nu se numește așa, dar există, și că nu trebuie să ne temem de găurile negre.
Adrian Buzatu, fizician al particulelor elementare, le-a explicat, săptămâna trecută, elevilor de la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Timișoara „rețeta” Universului. Evenimentul a fost prezentat de catre Virgiliu Pop de la Agentia Spatiala Romana. Pe lângă faptul că elevii au aflat care sunt „ingredientele” din care este format Universul, au participat activ și la o sesiune de întrebări. Adrian Buzatu a ținut prezentări la licee din toată țara pentru a le demonstra elevilor că pot ajunge departe cu muncă perseverentă, voință și sport. „Timp de șase ani susțin asemenea prezentări. Este a doua oară când am ocazia să le prezint elevilor din Timișoara tainele fizicii. Acum câțiva ani am mai susținut o prezentare și la Liceul „Grigore Moisil”. Vreau să îi sfătuiesc pe elevi să învețe, pe lângă fizică, programarea pe calculator deoarece este foarte importantă în acest domeniu”, spune acesta.
Relația lui Buzatu cu fizica a început încă din școală și o descrie care pe o adevărată revelație, pe vremea când învăța singur limba germană. Printre articolele pe care le citea, a găsit unul despre laboratorul CERN din Geneva, care urma să se deschidă și care promitea să aducă o revoluție în fizica particulelor. Astfel a luat naștere pasiunea lui Adrian Buzatu, românul care a participat la căutarea globală a Bosonului Higgs, s