Vinul este una dintre băuturile cel mai simplu de falsificat. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că aceia care vând astfel de băuturi alcoolice prin pieţe sau în faţa porţilor ne pun viaţa în pericol.
Prof. dr.Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că vinul pe care îl vând ţăranii în pieţe sau în faţa porţilor poate fi extrem de periculos pentru sănătate. "La ţăranii din piaţă sau din faţa porţii care vând vinuri nu avem nicio garanţie, eu niciodată în viaţa mea nu am cumpărat şi nici nu o să cumpăr vin sau ţuică în felul ăsta. Nu ştii ce conţin, astea sunt cele mai falsificate, cele mai ordinare, astea le cumpără beţivii, pentru care nu mai contează calitatea. Eu recomand vinul îmbuteliat la sticlă, cumpărat din spaţii amenajate pentru vânzări de băuturi alcoolice, care au etichetă şi vezi producătorul şi toate datele de identificare, unde poţi face trasabilitatea vinului. Unii, la ţară, cine ştie ce-au ţinut în sticla aia de plastic, un pesticid, vreo otravă şi apoi au pus vin, poţi să mori. Sau vă daţi seama în ce condiţii de igienă le ţin! Foarte periculos este şi când ţin sticlele de plastic cu vin în soare, pentru că se introduc în băutură ftalaţi, de la PET-uri, care sunt cancerigeni. Chiar dacă nu îl ţin în soare, vinul, având alcool, extrage ftalatul din PET mult mai repede şi mai puternic", ne-a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Coloranţi şi îndulcitori artificiali
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare ne spune că vinul este doar băutura obţinută exclusiv din fermentaţia alcoolică completă sau parţială a strugurilor proaspeţi, zdrobiţi sau nezdrobiţi, sau a mustului de struguri, iar tăria lui nu poate fi mai mică de 8,5 grade alcoolice la volum. Băuturile obţinute din alte fructe nu pot purta denumirea de vin, ele se numesc cidruri. "Cele