Proprietatea forestieră s-ar putea transforma, de la anul, într-o presiune fiscală, iar intenţiile Executivului ar putea încuraja tăierile. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Proprietarii spun că se gândesc tot mai mult la tăierea pădurilor, abandonarea sau vânzarea lor, susţin reprezentanţii asociaţiilor din sectorul forestier. Asta, după ce au aflat că, în următorii şase ani, mai marii de la Guvern au în plan să nu mai ceară subvenţie de la UE pentru păduri. "Zero fonduri europene alocate în 2014-2020 va pune presiune pe exploatări intensive, întrucât veniturile din masa lemnoasă vor fi singura sursă de supravieţuire", a declarat Cătălin Tobescu, liderul Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din Romînia – Nostra Silva. El a explicat că şi tăierile ilegale se vor înmulţi.
Jaf de 5 miliarde de euro
Potrivit acestuia, sâmbăta trecută, ministrul Agriculturii Daniel Constantin a recunoscut, într-o întâlnire cu proprietarii de păduri, că nu au fost prevăzuţi bani:"Ministrul a precizat că Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) are alocate, în exerciţiul financiar 2014-2020, 7,1 miliarde euro, iar sectorul silvic are subvenţii zero".
În opinia reprezentanţiilor proprietarilor de păduri, de vină pentru această situaţie este ministrul delegat pentru Păduri, Lucia-Ana Varga, "pentru că nu a făcut niciun demers pentru reprezentarea silviculturii în programul viitor PNDR", dar şi ministrul- Daniel Constantin. EVZ a încercat să ia legătura telefonic cu ambii miniştrii. Ei nu au răspuns până la închiderea ediţiei.
Cătălin Tobescu a precizat că Daniel Constantin ar fi promis că se va discuta în Guvern problema şi că la începutul anului se va lua o decizie. Cert este că, în perioada 1990-2011 au fost defrişate 366.000 de hectare de pădure, cauzându-se un prejudiciu de cinci miliarde de euro, potrivit unui raport al Curţii de Conturi. Numai în judeţul