Supranumită şi „marea dramă abdominală“, pancreatita acută este una dintre principalele cauze ale prezentării la medic în perioada sărbătorilor de iarnă. Ea apare pe fondul meselor copioase, stropite cu alcool, avertizează specialiştii.
Pentru că afectează unul dintre organele cu rol esenţial în funcţionarea corpului uman, pancreatita poate duce chiar şi la decesul persoanei în cauză, dacă nu este tratată precoce şi corect. Conf. dr. Ion Daniel, şeful Clinicii de Chirurgie III din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, spune că amestecul de mâncare grasă şi de alcool de iarnă este una dintre principalele probleme în perioada sărbătorilor. Practic, în cazul pancreatitei acute are loc un proces de distrucţie a pancreasului şi a ţesuturilor din jurul său de către propriile enzime.
Rolul pancreasului în digestie este esenţial
Un organ extrem de complex, care îndeplineşte şi rolul de glandă, pancreasul participă activ la procesul de digestie. De fapt, porţiunea care ocupă cel mai mult din corpul pancreasului este cea exocrină. Mai exact, celulele pancreatice responsabile cu funcţia digestivă ocupă 90% din masa totală a acestuia. Produsul pancreatic care participă la digestie este sucul pancreatic. Acesta este compus din enzime digestive, produse de celulele acinare, şi din bicarbonat, secretat de celulele epiteliale.
Sucul pancreatic trece prin canalul pancreatic (Wirsung) şi apoi, prin duoden, se varsă în intestinul subţire. Acest suc nu se secretă însă permanent, ci doar atunci când ţesutul duodenului şi cel al stomacului eliberează, la rândul lor, o serie de hormoni (gastrină, secretină şi colecistochinină), ca răspuns la prezenţa alimentelor.
De asemenea, bicarbonatul produs de pancreas are rolul de a neutraliza în intestinul subţire aciditatea sucului provenit din stomac.
De ce apare pancreatita
Alimentel