Firmele de brokeraj ca şi băncile sau societăţile de administrare a investiţiilor sunt companii care oferă servicii bazate pe încredere. Ele sunt supravagheate de autorităţi, dar în final siguranţa banilor investitorilor depinde de cât de bine îşi supraveghează aceste firme angajaţii.
De aceea, investitorii trebuie să-şi urmărească atent portofoliile, să ceară extrase de cont şi alte documente în care sunt detaliate tranzacţiile realizate pe conturile lor şi, când suspectează ceva, să se adreseze Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), singura instituţie care poate verifica activitatea unei firme de brokeraj.
Înainte de introducerea conturilor globale, orice transfer de acţiuni realizat din/în portofoliul unui client (prin vânzare sau cumpărare sau prin încărcarea unor acţiuni rezultate din majorări de capital sau prin transferul de la o firmă de brokeraj la alta) se vedea în contul individual cu care fiecare client era înregistrat la Depozitarul Central. Astfel, investitorii puteau verifica la Depozitar dacă au sau nu acţiunile care apar în portofoliul de la firma de brokeraj.
În prezent, ca urmare a introducerii conturilor globale, clienţii nu mai apar individual la Depozitarul Central. Acolo apare doar firma de brokeraj care are un cont global în care sunt toate deţinerile clienţilor acesteia.
Firma de brokeraj trebuie să aibă grijă ca acţiunile fiecărui client să ajungă în portofoliile acestora. Din acel cont global firma de brokeraj direcţionează acţiunile către nişte subconturi individuale aparţinând fiecărui client.
În aceste condiţii, dacă un broker transferă acţiuni din subcontul unui client în subcontul altui client, lucrul acesta nu se vede la Depozitarul Central.
O tranzacţie nedecontată în luna noiembrie pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a demascat un adevărat lanţ de erori, infracţiuni şi slăbiciuni siste