Fermierii vor plăti impozite mai mici pe venitul agricol anul viitor. Asta pentru că în ultima şedinţă de Consiliu Judeţean din 2013, s-a aprobat proiectul propus de liberali care vizează scăderi substanţiale ale preţurilor medii la produsele agricole. Trebuie menţionat că în raport de preţurile medii pe produsele agricole se stabileşte cuantumul impozitelor ce trebuie plătite de către producători.
Iniţiativa liberalilor de a scădea preţurile medii la produsele lactate, carne, fructe şi legume a fost aprobată în şedinţa Consiliului Judeţean de săptămâna trecută. Deşi Victor Banţa, iniţiatorul acestui proiect, a propus scăderea preţurilor medii în urmă cu aproximativ două luni, preşedintele Ion Călinoiu a considerat că nu este timp suficient pentru a se regla impozitele stabilite iniţial pentru producătorii agricoli pe anul 2013. Ca atare, noile preţuri medii vor fi luate în calcul la stabilirea impozitelor pe anul 2014. „Am hotărât să micşorăm aceste tarife între 25% şi chiar 150%. De exemplu, la lapte am micşorat preţul de impozitare de la 2,4 lei/litru la 1 leu/litru. Toată lumea ştie că laptele este achiziţionat cu 90 de bani sau un leu de la producători. Să sperăm că prin această iniţiativă de natură liberală, producătorii vor putea să-şi folosească veniturile în aşa fel încât să realizeze produse mai bune şi mai multe pentru că prin această hotărâre se vor crea premisele unei liberalizări din acest punct de vedere, la produsele agricole”, a declarat Victor Banţa.
Preţurile medii care se vor lua în considerare la stabilirea impozitului agricol pe anul 2014 sunt: cereale 0,81 lei/kg; cartofi 1,20 de lei/kg; fasole boabe 5 lei/kg; fasole verde 3 lei/kg; varză 0,8 lei/kg; ceapă 1,50 lei/kg; morcov 1,5 lei/kg; tomate 1,5 lei/kg; ardei gras 3 lei/kg; castraveţi 2 lei/kg; mere 2 lei/kg; pere 2,5 lei/kg; carne de porc, în viu, 6 lei/kg; carne de vită în