Cu mai mult de 350 de subsidiare în peste 60 de ţări, 300.000 de angajaţi şi venituri ale companiei de aproximativ 52,5 miliarde de euro în 2012, Bosch este una dintre cele mai mari multinaţionale de inginerie şi electronică. Compania are o istorie de mai bine de un secol, începută datorită lui Robert Bosch.
Bosch s-a născut în 1861 în apropierea oraşului Ulm, aflat în sudul Germaniei. A fost cel de-al 11-lea din cei 12 copii ai unei familii de fermieri. Tatăl lui era francmason şi extrem de cultivat pentru statutul de fermier, de aceea a fost atent şi la educaţia copiilor lui. Între 1869 şi 1975, Robert Bosch a studiat la şcoala tehnică Realschule din Ulm, iar apoi şi-a completat cunoştinţele cu un stagiu de ucenicie ca mecanic.
Şi-a început cariera la 18 ani, fiind implicat în producţia echipamentelor electrice. Între 1869 şi 1886 a muncit pentru companii din Germania, iar, mai târziu, în Statele Unite ale Americii pentru Thomas Edison şi în cadrul Siemens din Anglia. Bosch a învăţat însă tainele afacerilor de la fratele lui, Karl, care avea o companie de instalaţii pentru gaze şi apă în Köln. Robert Bosch şi-a început drumul de antreprenor înfiinţând în 1886 în Stuttgart „Atelierul pentru mecanică precisă şi inginerie electrică„, împreună cu un asociat şi un ucenic. Firma era destinată instalării de echipamente electrice, inclusiv instalaţii de telefonie. Capitalul operaţional de 10.000 de mărci al firmei, parte a economiilor lui Bosch şi a moştenirii primite de la tatăl lui, a fost epuizat în scurt timp. Bosch a reuşit să menţină însă compania pe linia de plutire printr-un împrumut bancar. Antreprenorul investea în permanenţă câştigurile modeste ale firmei în noi utilaje. Afacerea s-a dezvoltat, iar, până în 1900 numărul angajaţilor ajunsese la 40.
Electrificarea oraşului Stuttgart adusă de era industrială a fost un impuls important în creş