În relaţia cu Fondul Monetar Internaţional, ne-am îndeplinit numai o parte din măsurile trasate pentru 2013, astfel că primim doar o notă la limita de trecere. Astăzi plătim ultima rată pe acest an la împrumutul din 2009.
Ziua de 23 decembrie este trecută ca dată de rambursare – ultima din acest an – a unei rate de 122,3 milioane de euro din împrumutul obţinut de la FMI în 2009. Ocazie cu care „Adevărul“ vă propune o scurtă retrospectivă a anului 2013 din punctul de vedere al relaţiei cu finanţatorii de la Washington.
Dacă în 2011 şi 2012, datorită angajamentelor pe care şi le-a asumat, România a fost catalogată ca „elev silitor“, 2013 a debutat, în ianuarie, cu o amânare pentru primăvară a închiderii „socotelilor“ din vechiul acord, pentru că aproape nimic din ce era prevăzut la acea dată nu fusese bifat.
Economia fusese stabilizată la nivel macro, deficitul bugetar a scăzut la un nivel sustenabil, inflaţia prezenta tendinţe clare de scădere, dar unele reforme punctuale – cum ar fi privatizarea CFR Marfă sau instalarea de manageri privaţi, independenţi, la companiile de stat – au întârziat. Astfel că FMI ne-a lăsat un timp de gândire de câteva luni, iar în iulie ne-a dat o notă la limita de trecere şi evaluarea a fost aprobată.
Iulie: schimbare de macaz
În vară, după vizita delegaţiei FMI în România, Guvernul s-a angajat ca până la finele lunii septembrie să încheie adoptarea setului de măsuri privind reforma sectorului sanitar (numit „pachetul de sănătate“), iar până la sfârşitul anului să încheie şi alte reforme, majoritatea în sectoarele economice.
În pachetul de sănătate este vorba despre măsuri destul de dure, dintre care amintim reducerea numărului de paturi din spitale, limitarea numărului de servicii medicale decontate de stat, limitarea internărilor, limitarea competenţelor spitalelor şi definitivarea listei