Pentru majoritatea gospodariilor de romani mirosul de cozonac proaspat scos din cuptor este de neinlocuit, cozonacul ramanand regele neincoronat al platoului cu dulciuri de Craciun
Se apropie Craciunul, cu atmosfera lui specifica in caminul oricarui crestin. Dupa sase saptamani de post, in care nu numai trupul, ci si sufletul s-au curatat si innoit, stapana casei isi pofteste familia la masa, pentru a cinsti cum se cuvine marea Sarbatoare. Pe masa de Craciun, langa preparatele din carne, colaci, lumanari, vin rosu, sarmale, ciorba de potroace si alte bunatati, un loc aparte il au dulciurile - cu arome fine de vanilie, migdale si zahar ars. Dulciurile care incheie masa de sarbatoare sau cu care sunt omeniti oaspetii care calca pragul casei si colindatorii sunt: cozonacul, placinta si lipiile. Pe langa traditionalul cozonac, iti propunem si cateva retete delicioase pentru desert. Cu atentie si rabdare, poti pregati si tu micile delicii culinare, pentru ca ofertele pufoase si delicioase sunt indestulatoare, ai de unde alege.
"Laboratoruli din bucatarie este pregatit: cantarul si paharul gradat asteapta sa masoare cantitatile, planseta este curatata, mirodeniile aromate sunt si ele la indemana, cuptorul e verificat, coace bine, vasele, castroanele, lingurile de lemn, telul sunt de mult pregatite; ingredientele de baza nu au voie sa lipseasca si e de preferat sa respecti retetele pas cu pas, deci... la treaba!
Cozonac moldovenesc
Ingrediente: 1 kg faina, 12 oua, 200 g unt, 250 ml lapte, 50 g drojdie, 250 g zahar, ½ baton vanilie, o lingurita rom, o lingurita sare, coaja de lamaie si portocala, 50 g ulei.
Pentru umplutura: 150 g nuci, 50 g zahar, doua albusuri.
Preparare: Maiaua se prepara astfel: 4 linguri de faina cernuta bine se oparedc cu 100 ml de lapte fierbinte si se amesteca pana se face ca o alifie. Se inmoaie drojdia cu p