Maramureşean la vorbă, charismatic la televizor, exigent în bucătărie. Lui Nicolai Tand, membru al juriului emisiunii "Top Chef", de la Antena 1, îi place să pună puţin curry în salata boeuf şi "adidaşi" de porc la sarmale.
Chef, vă rog să ne povestiţi cum arăta Crăciunul, implicit şi masa de Crăciun, în copilăria dumneavoastră. Ce s-a pierdut de atunci, de ce vă este poftă, dor?
Nu mai este acum ce a fost acum 20-30 de ani. În primul rând, eu primeam cadourile şi surprizele, iar acum eu trebuie să le organizez. În al doilea rând, masa de Crăciun este aceeaşi, avem o bogăţie de preparate, tăiem porcul. Poate diferenţa este că mâncarea este puţin mai light, mai lejeră, pentru că mai gătim şi peşte, salate, paste pe lângă preparatele tradiţionale ca piftie, cârnaţi.
Câteva dintre trucurile părinţilor, bunicilor pentru masa de Crăciun? Mâncăruri specifice Maramureşului?
Nu prea am trucuri. Crăciunul la noi este o sărbătoare în care colindăm, ne plimbăm să vestim Naşterea Domnului Iisus, nu este ca Paştele, pe care îl petrecem în familie.
Câteva sfaturi pentru antreurile de Crăciun, cum putem îmbunătăţi gustul salatei boeuf?
Fiecare poate face salata după propriul gust. Unii o preferă mai acră, alţii mai dulce. De exemplu, mie-mi place foarte mult dacă îi pun curry pentru că îi dă o aromă în plus, o aromă specială.
"După Sărbători mănânc ceva mai uşor, mai light, paste, supe, cuşcuş sau salate"
Reţeta dumneavoastră preferată de sarmale şi câteva ponturi pentru o oală de sarmale delicioase?
Îmi place foarte mult să pun cotoroage, "adidaşii" porcului. Din ei fac de obicei piftie, dar mie-mi place să pun şi în sarmale pentru că le dă un gust foarte bun de afumătură.
Ce să mâncăm după zilele acestea de sărbătoare, când excesul alimentar es