Eugen Nicolaescu a prezentat intr-o conferinta de presa pachetul de servicii medicale de baza si pachetul minimal, programele nationale de sanatate si noua lista de medicamente compensate.
Noul pachet de baza prevede o singura consultatie preventiva la 3 ani, facuta de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice intre 18 si 39 de ani si cel mult doua consultatii in trei luni in cazul pacientilor "cu risc normal" care au o problema noua sau acuta de sanatate.
Forma finala a pachetului de baza si a celui minimal a fost lansata in dezbatere publica, duminica, de Ministerul Sanatatii, ministrul Eugen Nicolaescu subliniind, intr-o conferinta de presa, ca proiectul prevede "in mod deosebit" trecerea de la medicina spitaliceasca la cea prespitaliceasca si de prevenire si depistarea precoce a bolilor, pentru a "descarca" spitalele de servicii nejustificate.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a mai spus ca pachetul de baza avea nevoie de acordul scris al Comisiei Europene.
"Avem acest acord scris si, din acest moment, noi putem sa declansam toate procedurile legale de adoptare. Varianta finala este o varianta care cuprinde elementele fundamentale, urmand ca detalii pentru fiecare tip de serviciu medical sa fie in norme de aplicare la HG privind aprobarea acestor doua pachete", a spus ministrul.
"Avand in vedere resursele limitate, sistemul sanitar nu se mai poate sustine in maniera in care functioneaza la ora actuala, concentrat pe spitale, care fac internari nejustificate sau fictive si sunt cele mai mari consumatoare de resurse. Ca urmare, in cadrul procesului de definire a pachetului minimal de servicii si a pachetului de servicii de baza, o componenta semnificativa este reprezentata de preventie", se argumenteaza in nota de fundamentare a proiectului.
Astfel,