Anul 2014 va fi unul plin de evenimente pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Se va reorganiza şi se va aduce la standarde europene studioul 'Horia Bernea”, se va organiza o nouă sală de expoziţie permanentă, într-una dintre mansarde; din toamnă va începe consolidarea clădirii muzeului, a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, directorul MNŢR Virgil Niţulescu. Lucrările de consolidare sunt în valoare de aproximativ 6 milioane de euro.
Suma alocată provine dintr-un fond de 250 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, obţinut în 2005, fond din care au fost finanţate lucrările de reabilitare pentru mai multe imobile ale unor instituţii culturale. Virgil Niţulescu a subliniat că expoziţia permanentă a muzeului nu va fi închisă total în timpul lucrărilor.
Cât priveşte ideea comasării MNŢR cu Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, dacă aceasta va fi reluată, „personalul acestei instituţii va reacţiona faţă de o asemenea decizie ajungând chiar la proteste de stradă”, a adăugat directorul MNŢR, precizând, totuşi, că nu doreşte, sub nici o formă, să se ajungă la aşa ceva.
"Muzeul nu poate fi desfiinţat şi nu poate fi mutat", a spus Niţulescu, adăugând că angajaţii instituţiei care au protestat faţă de eventuala hotărâre a Executivului "nu se tem pentru locul lor de muncă, ci pentru faptul că s-ar putea pierde o instituţie de cultură pe care o iubesc".
Directorul MNŢR a spus că de la anunţarea eventualei hotărâri de guvern privind comasarea, instituţia pe care o conduce a fost susţinută de peste 1600 de persoane, printre care foşti miniştri ai culturii, intelectuali, oameni politici de diferite „culori', meşteri populari, iubitori ai muzeului şi prieteni din străinătate.
Întrebat cât de aproape a fost Muzeul Naţional Ţăranului Român de o comasare, Niţulescu a răspuns: "N