Masa de sărbători poate fi cel mai mare inamic al siluetei. Dacă te-ai chinuit tot anul să ai un corp frumos și tonifiat, s-ar putea să strici planurile la sfârşit. Asta nu înseamnă să nu te bucuri de preparatele tradiționale sau de delicioasele prăjituri făcute în casă. Tot ce trebuie să faci este să fii cumpătat și să nu te arunci pe friptură sau să bei suc ori alcool fără măsură. În plus, sunt câteva trucuri pe care să le poţi pune în aplicare la masa de Crăciun.
1. Alege cu grijă “răsfățurile culinare”
Până una alta, este firesc să te răsfeți de sărbători cu delicatese. Dar nu cu toate delicatesele! Ce înseamnă asta? Spre exemplu, când te duci la o masă festiva în familie sau organizezi tu una acasă la tine, nu gusta din toate de pe masă. Doar pentru că ai șapte feluri de aperitive și de mâncare nu înseamnă că trebuie mâncate toate. Mai mult, nu înseamnă că trebuie să servești patru feluri de mâncare la masa festivă. Mănâncă ciorbă fără reținere, dar pune-ți doar una sau două sarmale în farfurie. Sari peste salata de boeuf și optează mai degrabă pentru salata de sfeclă roșie cu hrean. Nu gusta din toate prăjiturile de pe masă, ci alege una singură din care să iei o singură bucată. În felul acesta nu vei termina masa suferind de balonare și de dureri de burtă, dar vei fi sătul fără să fi oferit corpului tău o cantitate exagerată de calorii.
2. Să ai un “preparat de siguranță”
Fie că tu organizezi masa, fie că te duci în vizită, poți oricând să scoți la înaintare un “preparat de siguranță”. Spre exemplu, o salată cu de toate sau un platou cu multe verdețuri stropite cu puțin ulei de măsline. Pe acesta îl poți servi și acasă, dar și în vizită, căci de sărbători rareori mergem în vizită cu mâna goală. Nu are rost să aduci salată de boeuf sau un platou de cârnați, deoarece aceste mâncăruri le are mai toată lumea acasă. Dar un platou cu a