26 de zile de calatorie la pas, de la nord la sud, prin Romania. A fost experienta pe care a trait-o irlandezul Peter Hurley anul trecut si pe care a reusit sa o surprinda intr-un volum intitulat „Drumul crucilor”. Calatoria a pornit de la Cimitirul Vesel din Sapanta, locul de care irlandezul s-a indragostit in urma cu mai mult timp, si s-a incheiat la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, dupa aproape o luna de experiente uimitoare.
Un traseu de aproximativ 650 de kilometri, in care si-a propus sa descopere traditiile populare romanesti, a fost parcurs de irlandezul Peter Hurley, la finalul anului trecut. Cu o medie de aproape 30 de kilometri pe zi, dupa 26 de zile, a ajuns la destinatie. De-a lungul calatoriei, a avut parte de momente dificile, in care a simtit ca este la capatul puterilor, dar a trecut si prin intamplari care parca i-au dat aripi si l-au ajutat sa mearga mai departe.
“Era 11 noaptea, ningea, eram absolut frant, am batut la usa cuiva total necunoscut si, din interior, am auzit glasul care ne indemna sa intram si am intrat. Era un om in pat, care atunci cand am intrat s-a ridicat din pat si ne-a spus «Intrati, ma bucur ca ati ajuns». Si eu l-am intrebat: «Te bucuri ca am ajuns?», ca si cum m-ar fi asteptat, iar el s-a corectat si a spus «Ma bucur ca nu mai esti afara, ca e tare rea vremea». Asta este cea mai frumoasa primire pe care ai putea sa o ai in viata, cred”, a rememorat autorul cartii, Peter Hurley.
Prima data, cartea a fost lansata la Muzeul Taranului Roman, destinatia finala a calatoriei, pe data de 10 decembrie. La finalul saptamanii trecute, volumul “Drumul crucilor” a ajuns si in Baia Mare, la lansarea acestuia fiind prezent si Excelenta Sa, Ambasadorul Irlandei in Romania.
“Pot sa spun ca am avut avantajul sa fiu printre primii care au citit aceasta carte. E o odisee remarc