Mos Craciun a fost cioban, existenta lui fiind marcata de nasterea lui Iisus Christos, cel mai mare eveniment al crestinatatii, apoi a devenit un furnizor de cadouri pe care le transporta cu sania proprie, trasa de reni cu viteza naucitoare, dar a intrat in istoria business-ului ca agent publicitar de succes si mai nou, subiect de disputa pe terenul corectitudinii politice.
Exista Mos Craciun? Pragmaticii vor nega, dar cei care se incapataneaza sa ramana mereu tineri vor fi totdeauna siguri ca mirificul personaj isi face datoria an de an si ne aduce cadouri la ceas de iarna. Argumente?
Etnologul Romulus Vulcanescu prezinta legenda personajului dupa cum urmeaza.
Mitul arhaic al unui cioban-zeu-mos este transfigurat in mitul unui cioban demonic care refuza s-o primeasca pe Fecioara Maria sa nasca in staulul lui. Sotia lui Craciun (Craciuna sau Craciuneasa) o primeste intr-ascuns si moseste pe Iisus, fapta pentru care Craciun ii taie mainile, dar Fecioara Maria i le lipeste la loc.
Minunea il converteste pe Craciun la crestinism (religie care nu aparuse inca). De bucurie ca nevasta lui a scapat de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde un rug de cioate de brad in curtea lui si joaca hora cu toate slugile sale. Dupa joc imparte Fecioarei Maria daruri pastoresti (lapte, cas, urda, smantana) pentru ea si fiul ei.
Vulcanescu afirma ca Mos Craciun reprezinta o transfigurare a magilor ce i-au adus daruri lui Isus la nasterea sa si ca este simbolul tipului creator. Sintagma "mos" din numele sau inseamna "intemeietor", "ziditor", "incepator".
Dansul in jurul cioatelor de brad s-a materializat mai tarziu, la romani dar si la alte popoare, in traditia pomului de Craciun, unde pune mosul cadourile. Unii vin cu dovezi istorice pentru a-si demonstra intaietatea faptica in aceasta traditie.
Estoni