Scris de Simona Albinaru - Au fost verificaţi 104 operatori economici, fiind constatate abateri la 94 dintre aceştia.
De curând comisarii CJPC Bihor au desfăşurat o acţiune tematică de control privind calitatea, modul de comercializare şi etichetare a alimentelor specifice sărbătorilor de iarnă. Astfel, au fost controlate carnea preambalată, produsele zaharoase, ciocolata şi produsele din ciocolată, produsele de cofetărie şi de patiserie.
În cadrul acestei acţiunii tematice de control au fost verificaţi 104 operatori economici, fiind constatate abateri la 94 dintre aceştia. Valoarea sancţiunilor aplicate se ridică la 30.000 lei.
Principalele aspecte verificate de comisarii CJPC Bihor au fost calitatea produselor, respectiv existenţa documentelor de provenienţă sau de însoţire a mărfi, starea ambalajelor, încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător, încadrarea în cantitatea netă sau volumul net impuse sau declarate de producător şi respectarea temperaturilor de păstrare şi expunere, impuse sau declarate.
Modul de modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor existente la comercializare, modul de informare a consumatorilor cu privire la ingredientele alergene dar şi modul de desfăşurare a promoţiilor a fost verificat de protectorii consumatorilor.
Principalele deficiente constatate a fost: comercializarea produselor având termenul de valabilitate stabilit de producător depăşit, comercializarea produselor avand modificari organoleptice, arsuri de frig de la expunerea la rece, sau a produselor cu starea termică schimbată, produse refrigerate deşi pe eticheta produsului starea acestuia este produs congelat.
Comercializarea produselor care au etichetele cu elemente de identificare şi caracterizare greu lizibile, cu cara