Potrivit datelor Euromonitor, Romania detine cea mai mica concentratie de vaci pentru lapte per exploatatie agricola din Uniunea Europeana (trei vaci de lapte per exploatatie), in timp ce in Bulgaria media este de 5 capete pentru o ferma. Cele mai mari concentrarii se gasesc in Danemarca (141 de vaci de lapte per ferma), Marea Britanie (122) si Cipru (111).
Aceste mici ferme sunt cel mai putin pregatite pentru anul viitor, cand de la 1 ianurie va expira cea de-a treia si ultima derogare a Comisiei Europene cu privire la calitatea laptelui in Romania. Pe plan local exista circa 780.000 de ferme de lapte, dintre care 85% sunt mici afaceri de familie care graviteaza in jurul a cel mult trei vaci de lapte.
Laptele neconform cu standardele de calitate impuse de UE nu va mai putea fi comercializat si va putea fi folosit doar pentru uzul personal, in cadrul fermei respective. Cu toate acestea, in 2011 cand Romania a obtinut ultima derogare cu privire la calitatea laptelui datele ANSVSA aratau ca aproximativ 80% din laptele comercializat era conform cu cerintele UE.
In ciuda declinului de 16% in randul populatiei de vaci pentru lapte din UE in perioada 2001-2011, productia de lapte a crescut cu 2 milioane de tone in 2011, la 151 de milioane de tone. Cei mai importanti producatori au fost in perioada respectiva Germania si Franta, care alaturi de Marea Britanie, Olanda, Italia si Polonia, au sustinut 70% din productia de lapte din UE.
In 2011, populatia de bovine din UE era de 86,2 milioane de capete, in timp ce vacile pentru lapte reprezentau 27% din total. In ultimii zece ani cele mai mari scaderi in numarul de bovine s-au inregistrat in Romania (32%) si Slovacia (25%).
Desi in ultimii zece ani nu a existat o strategie de sustinere a micilor fermieri, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a anuntat ca va pune la dispozitia fermierilor, in