Fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet consideră că economia mondială va reveni pe creştere în 2014 datorită politicilor implementate de băncile centrale şi cu ajutorul măsurilor de austeritate aplicate în zona euro anul acesta, dar a atenţionat că este nevoie de continuarea reformelor structurale.
„Este clar că asistăm la o creştere la nivel global şi sunt surprize plăcute din partea unora dintre economiile avansate,” a afirmat Trichet într-un interviu acordat postului american de televiziune CNBC. Francezul a condus Banca Centrală Europeană între 2003 şi 2011, înainte ca preşedinţia instituţiei să fie preluată de italianul Mario Draghi.
„Au fost probabil şi încetiniri ale creşterii în cazul unora dintre economiile emergente, dar trebuie să privim fiecare economie prin prisma propriilor fundamente şi cred că, luând în considerare toate aceste aspecte, ar trebui să avem un an de creştere,” a spus Trichet.
„Deocamdată cifrele nu sunt încurajatoare”
Pentru a recâştiga încrederea investitorilor în zona euro şi în economiile instabile de la „periferia” uniunii monetare, guvernele au luat măsuri dure de austeritate şi de consolidare fiscală menite să ţină sub control deficitele bugetare.
Cu toate acestea, măsurile de austeritate aplicate în ţări precum Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Italia au afectat economiile. Rezultatul a fost intrarea zonei euro în recesiune şi creşterea şomajului la un nivel record.
„Cele cinci ţări aflate sub presiunea pieţelor şi-au revenit, iar acum sunt mai mult sau mai puţin echilibrate în ceea ce priveşte contul curent, după deficitele mari pe care le-au avut în 2008 şi 2009,” a spus Trichet.
„Cred că vom înregistra creştere, aşa cum se aşteaptă toate instituţiile internaţionale, de aproximativ 1%. Evident, nu e nemaipomenit, dar esenţiale în Europa rămân r