Cel mai bun exemplu la sfârşit de an 2013 că modul de a face guvernarea în România nu s-a schimbat, cu toată schimbarea politică majoră petrecută în urmă cu doi ani, este ilustrat de felul cum se iau deciziile în şedinţele de guvern, de fapt de felul în care este administrată ţara.
Ce discută guvernul Ponta în una dintre ultimile şedinţe de guvern din 2013, cu mai puţin de 10 zile înainte îcheierea anului calendaristic? Bugetul unei companii de stat pe anul ….2013. Nici nu mai contează că este vorba de o firmă care “livrează” pierderi an de an şi anume SC Sanevit 2003 Arad, companie cu 29 de angajaţi, o cifră de afaceri de 235 de mii de lei, pierderi de 1,5 milioane lei şi 8,6 milioane lei datorii în 2012.
Contează numai nonsensul de a aproba un buget al unei companii pe anul 2013 cu numai şapte zile înainte de încheierea anului 2013. Ca şi cum echipajul unui avion primeşte parametrii de decolare, parcurs şi aterizare cand mai are un un minut până să aterizeze sau de fapt câteva sute de metri de parcurs de pistă. Bine măcar că se aprobă bugetul pe 2013 si nu cel pe 2012 ( şi nu este vorba de executia bugetului sau de rectificare acestuia pe ultima sută de metri a acestui an, ci pur şi simplu bugetul după care această companie ar fi trebuit să-şi desfăşoare activitatea în anul 2013).
Ca Sanevit 2003 sunt încă sute de firme aflate în administarea statului care pur si simplu trag economia în jos şi ale căror pierderi (sau profituri nerealizate) determină guvernul să compenseze veniturile la buget prin noi taxe cum este cea inventată pentru 2014 pe carburantţi.
“ Şti cum se întâmplă, firmele intră în negocieri cu Finanţele care trenează pentru că cei de acolo trebuie convinşi de anumite cheltuieli care trebuie prevăzute în bugetele acestor companii. Au existat cazuri când erau comenzi pentru diverse intreprinderi de armament care sunt în por