În Ajunul Crăciunului, sute de mii de copii din toată lumea se vor aduna în jurul calculatoarelor sau telefoanelor pentru a urmări în timp real traseul lui Moş Crăciun, în timp ce aduce cadouri.
În 1955, un copil din Colorado, SUA, a sunat la un număr de telefon primit pentru a vorbi cu Moş Crăciun, la o linie telefonică special creată pentru cei mici. Doar că în grabă, acesta a tastat greşit şi a ajuns să sune la Comandamentul Continental al Apărării Aeriene Americane, chiar în Ajun.
Colonelul Harry Shoup a fost cel care a răspuns şi care a pornit tradiţia, spunându-le copiilor că Moş Crăciun este pe drum, de la Polul Nord, aşa cum le arată mesajele primite prin radare.
De atunci, tradiţia a continuat în fiecare an, sub numele „North American Air Defense Command (NORAD) Tracks Santa” . Operaţiunea prin care Moş Crăciun este escortat prin toată lumea în Ajunul Crăciunului este urmărită pe internet de milioane de copii, cu sufletul la gură.
1.250 de voluntari participă direct din Colorado la acest proiect gigantic, care continuă povestea frumoasă a lui Moş Crăciun. Copii cu vârste care încep de la 4 ani sună la linia telefonică NORAD şi întreabă lucrurile cele mai importante. Când ajunge Moşul la ei acasă, unde este în acest moment şi ce fel de daruri are în sania lui?
Cum este urmărit?
Rutina NORAD constă în misiuni de avertizare şi control aerospaţial timp de 365 de zile. Aici se folosesc avioanele de luptă, când Moş Crăciun face primele opriri în provinciile canadiene din nord-est. De aici pleacă spre nordul Americii, apoi la sud, înainte şi înapoi de-a lungul polilor.
„Canada va conduce misiunea avioanelor de luptă din acest an, iar când Moş Crăciun se apropie de nordul Americii, avioanele urcă, se asigură că este el, se verifică planul de zbor pe care el ni l-a dat şi-l lăsăm să-şi urmeze drumul”, spune locotenentul-coman