„Nu mai cânta textul! Aşa, Lysander, ea e cu spatele la tine, o întorci uşor şi începi să-i vorbeşti. Vreau să văd fericire, multă fericire şi vă rog să vorbiţi mai tare şi mai clar, nu o să se audă în sală. Stop! Hermina, când te sărută şi te ia în braţe, ai grijă cum îţi ţii picioarele, sunt mult prea arcuite“. Scena se reia, iar indicaţiile regizorului par să fie de bun augur. Suntem la repetiţiile studenţilor de la Artă Teatrală din cadrul Universităţii din Craiova, care pregătesc punerea în scenă a piesei „Visul unei nopţi de vară“ în regia Alinei Rece.
Nonconformismul, dezinvoltura şi imaginaţia sunt numai câteva dintre aptitudinile pe care trebuie să le aibă un viitor actor. Aşa îi găsim şi pe studenţii craioveni care grăbesc paşii spre cariera actoricească, pentru ei fiecare zi reprezentând o provocare de a învăţa lucruri noi de la profesorii care îi îndrumă. Seriozitatea îmbinată cu ludicul sunt nelipsite de la repetiţiile pentru piesa de teatru, lucrul în echipă fiind uşor sesizabil la studenţii din anul III. În cabina de probă, studenţii îşi repetă textul de câte ori este nevoie, aleg cele mai bune mişcări şi probează costumele înainte de a intra pe scenă.
Curioşi să descoperim tainele teatrului şi ce îi motivează să urmeze această specializare, i-am găsit în cabina de probă, apoi am mers împreună cu ei în Aula „Buia“ a Facultăţii de Agronomie, unde au loc repetiţiile pentru piesa la care lucrează. Repetiţiile încep cu o uşoară alergare în cerc pe scenă, apoi regizorul le cere studenţilor să rămână în cercul format şi să ia un obiect imaginar pe care să îi dea colegului din dreapta. După ce fac acest exerciţiu de trei ori, începe repetiţia propriu-zisă a piesei. Pe scenă rămân doar primele două personaje, ceilalţi coboară în sală şi îi urmăresc. Tratează totul cu seriozitate şi repetă scenele până ajung la cea mai bună calitate. Viitori act