Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:
Status-quo-ul în regiune se modifică, iar Transnistria trebuie să fie gata de schimbările ce vor urma, crede un fost şef al diplomaţiei de la Tiraspol. Să accepte sau nu întreprinderile transnistrene un regim liberalizat de comerţ cu Uniunea Europeană? Ce cred locuitorii din stânga Nistrului? Şi… cum vede schimbările regionale şi perspectiva reglementării transnistrene un politician şi un fost preşedinte al Parlamentului din Chişinău?
***
Europa Liberă: Echilibrul politic şi economic în relaţia Tiraspolului cu Chişinăul şi cu Uniunea Europeană este pe cale să se schimbe, de aceea administraţia transnistreană trebuie să fie pregătită pentru asemenea evoluţii. Aceasta este principala concluzie pe care Tiraspolul ar trebui s-o tragă după summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Afirmaţia aparţine fostului ministru de externe al nerecunoscutei republici nistrene, Vladimir Iastrebceak, care a ţinut o prelegere publică pe această temă la Tiraspol, transmite agenţia Novîi Region.
Vladimir Iastrebceak x Vladimir Iastrebceak La reuniunea de la Vilnius, de la sfârşitul lui noiembrie, Moldova a parafat, alături de Georgia, acordul de asociere la Uniunea Europeană, care prevede, între altele, crearea unei zone de liber schimb cu Uniunea Europeană - adică un comerţ liberalizat, fără taxe la importuri şi exporturi.
Potrivit lui Iastrebceak, „Moldova a făcut un pas foarte important şi decisiv în direcţia Uniunii Europene”. Dar, în opinia sa, acordul de asociere nu lăsă spaţiu de manevră şi de compromis pentru Transnistria – fie Tiraspolul acceptă noile reguli comerciale, fie le respinge. Iar alegerea va trebui făcută, chiar dacă Bruxelles-ul le-a oferit întreprinderilor transnis