Disperarea politicienilor conservatori britanici de a identifica o ameninţare şi un inamic comun din exterior, care să le asigure cât mai multe voturi de la o populaţie înfricoşată de "pericolul" reprezentat de "valul de imigranţi români şi bulgari", reprezintă o modalitate de a ascunde adevărul despre imigraţie, conform unui amplu comentariu publicat duminică de The Independent.
Articolul începe prin a propune exemplul sopranei Angela Gheorghiu, o supervedetă a operei care a înregistrat recent un album de colinde de Crăciun în limba română şi reprezintă "un excelent exemplu al succesului unui export românesc". Conform materialului publicat în The Independent, acest album, lansat sub titlul "O, ce veste minunată", trebuie să le reamintească tuturor că "românii (şi vecinii lor bulgari) nu sunt de fapt o hoardă de 27 de milioane de cerşetori gata să se mute cu toţii în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2014, ci două naţiuni cu o bogată moştenire care au multe de oferit britanicilor".
Acest articol este un răspuns la materialele publicate de o mare parte a media britanice, materiale care creează impresia că, în contextul ridicării, de la 1 ianuarie 2014, a restricţiilor privind accesul pe piaţa muncii pentru muncitorii români şi bulgari, se va porni o avalanşă de imigranţi proveniţi din cele două ţări care vor merge în Regatul Unit pentru a trăi din ajutoare sociale, paralizând în acelaşi timp şi sistemul de învăţământ şi pe cel de servicii medicale. "De fapt, Marea Britanie nu este deloc 'Capitala imigranţilor cerşetori din Europa' ", se mai precizează în articolul care face trimitere la "isteria" iscată de anumite publicaţii britanice. Imigranţii din Marea Britanie contribuie cu 35% mai mult la trezoreria britanică decât profită sub formă de beneficii şi alte servicii, conform The Economist.
Săptămâna trecută tabloidul The Sun trasa "o linie roşi