Locuitorii din țările calde petrec ziua de Crăciun la plajă și împodobesc pomișori exotici, în Cehia, femeile urmează ritualuri de măritiș, iar în Franța, Crăciunul este asemănător cu sărbătoarea lui Moș Nicolae de la noi, scrie businessinsider.com. Sursa: SHUTTERSTOCK
În Austria, decembrie este luna momentelor festive, dar și a sperieturilor. Tinerii merg pe străzi îmbrăcați precum Krampus, un demon cu coarne, care vine alături de Nikolaus, o versiune a lui Moș Crăciun.
În Cehia, pe 4 decembrie, femeile pun o ramură de cireș în apă, iar dacă înflorește până în ziua de Crăciun, este semn că se vor mărita anul viitor.
În Franța, copiii își pun pantofii în fața șemineului înainte să meargă la culcare și speră ca Pere Noel, Moșul francez, să le umple cu cadouri.
În Marea Britanie, copiii își scriu scrisorile către Moș Crăciun și le aruncă în șemineu, sperând că vântul le va duce la Polul Nord. Dacă se face focul înainte ca scrisoarea să fie luată de curent, copiii trebuie să le rescrie.
În Danemarca, familiile lasă afară un bol cu budincă de orez pentru elful Nisse, iar dacă el nu primește răsfățul, cadourile vor fi furate înainte să se trezească cei mici.
În Norvegia, familiile își ascund măturile în Ajun, pentru ca vrăjitoarele să nu le fure și să le joace feste. Se crede că vrăjitoarele se plimbă prin văzduh în Ajun, alături de alte spirite malefice.
În Ucraina, familiile ascund o figurină în formă de pânză de păianjen în brad, iar cine o găsește va avea noroc tot anul. Există acolo o legendă potrivit căreia o văduvă săracă a găsit un brad crescut în curtea ei, pe timpul verii, iar când a venit iarna, s-a întristat pentru că nu avea cu ce să îl împodobească. Legenda spune că un păianjen a țesut pânze delicate în jurul acestuia, iar dimineața Crăciunului, femeia s-a trezit cu pomul ornat.
În India, în loc de brad, locuitorii