În pofida diferenţialului de dobândă încă semnificativ între creditele în lei şi cele în euro, componenta de risc valutar nu trebuie neglijată, iar finanţarea în lei ar trebui să fie prima opţiune pentru orice companie care nu are încasări în valută, spune Sergiu Manea, vicepreşedinte executiv pe corporate banking la BCR.
Aşa cum a arătat experienţa din 2012, chiar şi companii cu marje mari pot fi puse în dificultate în mod semnificativ de deprecierea leului. O companie ar trebui să se concentreze pe operaţiunile sale de bază, nu să-şi asume riscuri financiare neacoperite.
În perioada mai-august 2012 cursul leul a avut episoade de depreciere lunară de 6- 8% faţă de perioada corespunzătoare din 2011 pe fondul ieşirilor puternice de capital antrenate de cojunctura externă dublată apoi de criza politică internă.
Astfel, paritatea medie a urcat în august până la aproape 4,55 lei/euro, de la 4,34 lei/euro în ianuarie, alimentând creşterea ratei de neperformanţă la creditele în valută.
Anul acesta riscul de curs de schimb nu a mai fost atât de vizibil, leul având o tendinţă de întărire în comparaţie cu 2012, susţinut de intrările de valută pe titluri de stat, astfel că în prima jumătate din 2013 a intrat şi sub pragul de 4,40 lei/euro. În ultima săptămână cotaţiile au urcat însă până la un vârf de 4,48 lei/euro.
BCR a împlinit un an de când nu mai vinde credite de retail în valută, iar pe segmentul corporate recomandă tot leii, deşi continuă să crediteze şi în euro.
Care sunt domeniile la care divizia corporate a BCR se uită după clienţi buni?
Energie, producţie, construcţii, transporturi. Ne place economia reală, nu zonele speculative. Pentru agribusiness avem un desk special, spune Manea.
În pofida diferenţialului de dobândă încă semnificativ între creditele în lei şi cele în euro, componenta de risc valutar