T-Mobile, operator de telefonie mobilă din Germania, dar care are operațiuni în mai multe țări, inclusiv în SUA, vrea să schimbe strategia de abonamente cu una absolut surprinzătoare, care dă peste cap toate regulile nescrise ale industriei telecom.
T-Mobile vrea să elimine contractele pe doi ani, telefoanele subvenționate care se plătesc mascat din abonament și celelalte practici incorecte, după cum scrie New York Times. Cea mai nouă decizie care a șocat în mod plăcut piața din SUA a fost aceea de a elimina taxele de roaming.
T-Mobile se află într-o concurență acerbă cu operatorii locali din SUA, Verizon, Sprint și AT&T. Pentru a reuși să plece de pe ultimul loc, șefii T-Mobile au decis să adopte o strategie radicală, care să șocheze.
Acesta este motivul pentru care a anunțat că nu va mai semna contracte pe perioade minime, care să-i țină captivi pe clienți. Aceștia vor fi liberă să plece oricând doresc din aceste contract și să se mute la o altă companie. De asemenea, abonamentele nu vor mai conține prețurile mascate ale telefoanelor mobile, care astfel erau plătite cu mult mai mult decât prețul lor real.
Pentru achiziția de telefoane la prețuri mai accesibile, T-Mobile a introdus plata în rate, cu avans și sume fixe lunare, evidențiate separat în factură. Iar telefoanele vândute nu vor mai fi blocate în rețea, ci libere pentru orice operator.
Decizia costurilor de roaming a depășit însă orice așteptare. T-Mobile a anunțat că toate apelurile din roaming vor avea același preț, 20 de cenți pe minut, către orice destinație, iar traficul de date va fi gratuit și nelimitat, dacă este utilizat la viteze mici. Doar cei care doresc trafic de viteză mare (3G) vor trebuie să cumpere abonamente speciale. De asemenea, SMS-urile vor fi gratuite în romaning, potrviti abonamentului de acasă.
Marii operatori au creat percepția că roamingul costă