Executivul vrea să emită ordonanţe prin care să reglementeze domeniul Justiţiei, în timpul ce Parlamentul va fi în vacanţă. Surse din sistemul judiciar cred că ar putea fi vorba de graţierea clienţilor USL.
În textul legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe simple în perioada vacanţei parlamentare, a fost strecurat, pe şest, dreptul Executivului de a legifera în vederea "reglementării unor măsuri necesare instituţiilor sistemului Justiţiei şi administraţiei penitenciarelor, pentru punerea în aplicare a noilor coduri".
Suspect este faptul că, atunci când legea enumeră domeniile generale pentru care se pot emite ordonanţe, nu apare Justiţia, alineatul referitor la reglementarea "instituţiilor sistemului Justiţiei şi administraţiei penitenciarelor" fiind strecurat la "Economie şi Finanţe". Expunerea de motive a legii nu conţine absolut nici un fel de clarificări referitoare la intenţiile Guvernului Ponta.
Magistraţii se tem de amnistie şi graţiere
Mai mulţi magistraţi au precizat pentru EVZ, sub protecţia anonimatului, "că există o neîncredere majoră în sistemul politic", bănuit că "nu a renunţat la amnistierea şi graţierea nejustificate, care anulează lupta anticorupţie pe care judecătorii şi procurorii au dus-o în ultimii ani".
Sistemul judiciar freamătă cu gândul la intrarea în vigoare a noilor coduri penale, care au şi măsuri bune, dar şi unele care efectiv lasă magistraţii fără instrumentele necesare pentru a proba vinovăţia infractorilor cu gulere albe. Norme a căror modificare era aşteptată de magistraţi.
Recenta demisie a Avocatului Poporului, Anastasiu Crişu, şi înlocuirea lui, vineri, cu o interimară fără studii juridice ridică şi mai multe semne de întrebare. Doar această instituţie poate ataca la Curtea Constituţională o ordonanţă de amnistiere, de exemplu. Crişu a recurs la acest instrument o singură dată, când