În 1990, un reportaj prezentat de postul de televiziune BBC despre copii blestemaţi de soartă şi de statul român în Spitalul de neuro-psihiatrie de la Siret cutremura o lume întreagă.
Realizatorul acelui reportaj, jurnalista britanică Anneka Rice, a făcut parte dintr-un grup de voluntari al organizaţiei umanitare Romanian Challenge Appeal, voluntari care au venit cu ajutoare la spitalul din la Siret şi au plecat şocaţi de ceea ce au văzut: copii tratați mai rău ca niște animale, bătuți, înfometați, abuzați sexual.
Voluntarii englezi s-au reîntors în scurt timp la Siret şi au renovat spitalul.
„ Au schimbat instalaţii electrice, apă, duşumele, paturi noi, tot ce s-a putut au făcut, ca un spital nou, numai clădirea nu au dărâmat-o şi au construit-o”, explică Marcela O’Connor, director executiv al Fundației „O Nouă Viață” din Siret.
Pentru prima oară în viaţa lor, copiii zâmbeau din spatele gratiilor de la geamuri şi îşi manifestau neputincios bucuria. Un sentiment străin lor până atunci.
„Ei efectiv nu făceau nimic în spital. De dimineață, îi trezeau, toţi erau aliniaţi la o masă, trebuiau să stea cu mâinile la spate şi se legănau de sus în jos..., nici măcar nu aveau voie să vorbească, li se spunea mereu să tacă şi de asta mulţi au probleme de vorbire”, continuă Marcela O’Connor.
“Acolo nu ştiam nici să spunem sau
În 2000, orfelinatul groazei s-a închis, iar astăzi este o ruină. O amintire terifiantă chiar și pentru cei care doar au pășit aici pe vremea când clădirea era un adevărat lagăr de concentrare pentru copii.
Adrian și Viorel sunt doi dintre zecile de tineri salvați de Fundația „O Nouă Viață”, înființată acum 16 ani de către Monica McDaid, o britanică care, din 1990, și-a dedicat viața copiilor din spitalul de la Siret.
„Ne scoteau