Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, spune că schimbarea legii educaţiei prin ordonanţă de urgenţă, înainte de Crăciun, reprezintă "o mizerie".
„Principala modificare este legată de rămânerea clasei a IX-a la liceu. O prostie uriaşă, care va creşte abandonul şcolar an de an”, a declarat Daniel Funeriu pentru Gândul. El spune că Polonia a trecut la liceul cu durata de trei ani încă din 2000 şi acum are cel mai mare progres la testele PISA.
„După această reformă, între 2000 şi 2009 rezultatele la testele PISA arată că Polonia a avut cea mai spectaculoasă creştere a scorului PISA din Europa (datele mai jos)”, spune Funeriu.
Într-o analiză pe blogul său, fostul ministru spune că între 1999 şi 2009 România nu a făcut mai nimic. „A cosmetizat, şi-a păstrat ”tradiţiile” în educaţie şi sindicatele fericite. Între 2000 şi 2009 rezultatele la testele PISA ale elevilor români au scăzut sau au stagnat (datele mai jos). În Legea educaţiei din 2011, România a preluat foarte multe lucruri din reforma poloneză din 1999, inclusiv trecerea clasei a IX-a la gimnaziu şi structura ciclurilor de studiu”, a precizat fostul ministru.
Ce schimbări aduce noua ordonanţă
Guvernul a schimbat prin ordonanţă de urgenţă legea educaţiei naţionale astfel încât evaluarea naţională, admiterea la liceu şi bacalaureatul vor fi date, din 2019, după modelul testelor PISA, respectiv cel de interdisciplinaritate.
Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, a declarat că ordonanţa a fost adoptată pentru a permite derularea în condiţii normale a procesului de învăţământ.
Prin acest act normativ, sunt aduse modificări atât în învăţământul preuniversitar, cât şi în cel superior.
Una dintre modificări reglementează calendarul de introducere a noilor forme ale examenului de evaluare naţională, admitere la liceu şi bacalaureat, începând cu generaţiile de elevi