La francezi, Crăciunul a venit mai devreme. Şi nu oricum, ci în stil pur românesc, cu bucate tradiţionale, bune de au rămas cu gândul la ele, cu frumoase colinde şi urători năzdrăvani, cu căpriţe, urşi şi mascaţi, cu vin fiert şi ţuică de prună, cu plăcinte şi cozonaci, dar şi cu trăirile pe care le încercăm noi, de fiecare dată când se apropie aceste minunate sărbători.
Cei care i-au făcut pe francezi să descopere România, dar mai ales Bucovina, făcându-i să îşi schimbe părerea despre români, mult deformată de „isprăvile” deloc lăudabile ale unor conlocuitori, au fost sucevenii care au dat curs invitaţiei celor din Laval, oraş înfrăţit cu municipiul Suceava, de a organiza Târgul de Crăciun din oraşul lor.
Delegaţia Sucevei, care a numărat aproape 50 de persoane, a cuprins în principal numeroşi artişti ai Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, care au avut greaua misiune de a face câte trei spectacole pe zi, pentru un public foarte numeros, membri ai Asociaţiei „Produs în Bucovina”, atât producători, cât şi meşteşugari, încărcaţi cu bunătăţi şi produse artizanale, membri ai Consiliului Local Suceava şi ai Consiliului Judeţean Suceava, dar şi ai Asociaţiei „Curcubeul succesului”, care au facilitat apropierea dintre cele două municipalităţi.
„Le-am schimbat total părerea despre noi”, consideră viceprimarul Gavril Vîrvara, care a făcut parte din echipa care a reprezentat Primăria Suceava în deplasarea la Laval.
„Prima dată când le-am prezentat produsele noastre alimentare au fost reticenţi, dar când le-au descoperit gustul, nu se mai săturau. Au avut un mare succes. Impresionante au fost pentru ei spectacolele susţinute acolo, în piaţă, dar şi în diverse locaţii, la interior, peste tot atrăgând un număr foarte mare de spectatori. Faptul că spectacolele au fost interactive, că au fost şi francezii invitaţi la dans, la hore, i-a încântat foarte mult”,