Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis pe 20 decembrie, exact la 24 de ani de la evenimentele sângeroase din decembrie 1989, că fostul maior de Securitate Nicolae Paraschiv, în prezent secretar al Primăriei Braşov, nu a făcut “poliţie politică”.
La cererea fostului maior de Securitate, Curtea de Apel a decis să anuleze deciziile nr. 7078/20.12.2007 şi nr. 3583/11.10.2007 prin care Colegiul CNSAS stabilea că Nicolae Paraschiv a făcut "poliţie politică”.
Deciziile Colegiului au fost stabilite în urma studierii dosarelor atât a celor anchetaţi de Paraschiv, cât şi a rapoartelor pe care acesta le-a înaintat superiorilor. Din acestea reiese cât se poate de limpede cum actualul secretar al Primăriei Braşov dispunea măsuri represive împotriva celor anchetaţi pentru "manifestări duşmănoase grave la adresa conducerii superioare de partid şi de stat”. Astfel, după cum se poate vedea şi din documentul de mai jos, Paraschiv dispunea ”încadrarea informativă” şi ”interceptarea corespondenței interne” a celor urmăriţi pentru a stabili ”motivația manifestărilor dușmănoase”.
Pe lângă aceste documente, există şi mărturii ale celor care au trecut prin anchetele lui Nicolae Paraschiv. "În timpul anchetelor Paraschiv mi-a luat declaraţii sub presiune, ameninţându-mă şi aducându-mi injurii grosolane. A ajuns până acolo încât îmi spunea, urlând, că, dacă nu spun tot, nu voi mai ieşi niciodată din beciurile Securităţii", povestea inginerul braşovean Marius Troenaru.
O experiență la fel de terifiantă a avut și Maria Pitul, asistentă la Spitalul Județean Brașov, anchetată în perioada 1980-1981 pentru că asculta ”Europa Liberă” : "Paraschiv m-a ameninţat cu duritate că dacă nu voi scrie ce-mi spune el mă va trimite ‘pe mâna băieților care se poartă mai urât’. De frica bătăilor şi torturilor am scris ce mi-a dictat el. Imediat Paraschiv a conv