Programul „TEZAURE UMANE VII – păstrători și transmițători ai culturii tradiționale” reprezintă una dintre inițiativele UNESCO privind salvarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural și material.
Scopul principal al programului este acela de a încuraja statele membre să adopte acele măsuri prin care păstrătorii și transmițătorii anumitor elemente de patrimoniu cultural imaterial să beneficieze de o recunoaștere și de o vizibilitate adecvate în rândul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.
În același timp, programul urmărește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării în domeniul pentru care se depune candidatura, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind astfel la asigurarea viabilității acestuia.
O dată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, țara noastră își asumă, în calitate de stat membru al Convenției UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, elaborarea și punerea în aplicare a Programului Tezaure Umane Vii.
Adoptat prin Ordinul nr. 2491 din 27.11.2009, al Ministrului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, Regulamentul de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU prevede criteriile de acordare a titlului, conținutul dosarului de candidatură, precum și date privind examinarea și evaluarea dosarelor.
„Prima sesiune de acordare a titlului de Tezaur Uman Viu a avut loc în 2010, instituţiile specializate în păstrarea patrimoniului cultural imaterial, respectiv Centrele Judeţene pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale, fiind invitate să identifice în fiecare judeţ potenţialii candidaţi“, a declarat Adrian Vălușescu, șeful Centrului Jduețean pentru Conservarea, Păstrarea și Promovarea Taradițiilor din Brașov.